Att hela tiden bredda horisonten och vilja lära sig nya saker är en grundläggande mänsklig egenskap. Och hur vi söker på nätet är inget undantag. Men sök kräver fortfarande en hel del hårt arbete. För att hjälpa användare upptäcka och hitta ny information snabbt och enkelt rullar vi nu ut den så kallade Faktarutan (Knowledge Graph) i Sverige.

Under de närmaste dagarna kommer du se en ruta till höger med samlad information om vissa sökord.


Ta till exempel en sökning på Göteborg. I Faktarutan får vi direkt en bra sammanfattning och ser att Göteborg inte bara är Sveriges andra största stad utan också den femte största i Norden och att den grundades 1621. Vi får direkt information om hur vädret är i Göteborg just nu och att bland annat Liseberg, Ullevi, Universeum och Göteborgs Universitet finns här. Klicka bara på respektive länk för att få mer information om just det området.
Du kan söka på allt; städer, idrottslag, kändisar, byggnader, filmer, rymdobjekt, konstverk etc – och omedelbart få information som är relevant för din sökning. Det här är ett första viktigt steg för att bygga nästa generations sök som använder sig av en kollektiv intelligens på nätet och förstår världen lite mer som människor gör.


Faktarutans information baseras på mer än bara offentliga källor som Freebase, Wikipedia och CIA World Factbook. Vi fokuserar på att skapa bredd och djup och Faktarutan innehåller för närvarande 570 miljoner personer, platser och saker och 18 miljarder fakta om dessa objekt.


För att avgöra vilka fakta som ska tas med studerar vi de sammantagna sökningarna hos Google för varje ämne. Användare är till exempel mest intresserade av vilka filmer och TV-program Noomi Rapache varit med i, medan de, när det gäller Zlatan är mest intresserade av vilka lag han spelat i.Till sist, det roligaste av allt - Faktarutan kan leda till nya upptäckter. Den som söker på Swedish House Mafia får tips om att andra också söker på Avicci, Alesso, David Guetta, Knife Party och Afrojack.
Vi har alltid ansett att en perfekt sökmotor ska förstå exakt vad du menar och ge dig exakt det du letar efter. Och nu kan vi ibland hjälpa till med att ge svaret på nästa fråga innan du ställt den eftersom den information vi visar är baserad på vad andra sökt efter.